|
|
Detekcja cząstek --> Rodzaje detektorów --> Detektory wizualne Detektory wizualne Emulsja fotograficzna Jonizacja powoduje zaćmienie emulsji wzdłuż toru cząstki. Komora mgłowa (Wilsona) W przechłodzonym gazie na zjonizowanych centrach kondensują się krople tworzące obraz toru cząstki, który może być np. sfotografowany. Komora pęcherzykowa W przegrzanej cieczy (np. ciekły wodór) na zjonizowanych centrach tworzą się pęcherzyki gazu tworzące obraz toru cząstki, który może być np. sfotografowany.
Komora pęcherzykowa
"Komora pęcherzykowa" w kuchni W kuchence mikrofalowej ogrzewamy wodę w szklanym dzbanku. Gdy zaczną pojawiać się pierwsze duże bąble pary, dzbanek wyjmujemy z kuchenki. Do dzbanka wrzucamy torebkę herbaty ekspresowej. Nagle woda zaczyna gwałtownie wrzeć. Uwaga ! Gwałtownie wrząca woda wylewa się z dzbanka i może nas poparzyć. W kuchence mikrofalowej woda ogrzewana jest równomiernie w całej objętości (w przeciwieństwie do np. czajnika na palniku gazowym) i wrzenie "nie ma od czego się zacząć". Temperatura wody przekracza 100°C. Jest to tzw. ciecz przegrzana. Torebka herbaty spełnia rolę "cząstki elementarnej". Nierówności jej powierzchni stają się centrami, wokół których rozpoczyna się wrzenie przegrzanej cieczy.
Opracowanie merytoryczne G.Wrochna, prezentacja T.Lach |